søndag 12. desember 2010

Lucia

I morgen er det Lucia dagen, og mange har sikkert bakt lussekatter idag. Lykkeliten og jeg bakte igår (ja babyer kan også "bake") og vi har kosa oss med bakst i hele helga. Gjærbakst er favoritten her i huset, og lager man mange så trenger man ikke spare de til mandag. Også er det alltid koselig å bake mye, så man har noe å gi bort også.

For dere som ikke har bakt enda, deler jeg denne gode oppskriften på skikkelig myke og fluffy lussekatter. Vær sparsom med melet så blir de best!

200 g smør
7 dl melk
2 g safran
100 g gjær (gjerne "rød" gjær for søte deiger)
2 dl sukker
0,25 ts salt
2 ts kardemomme
16 dl hvetemel
vispet egg til pensling
rosiner til pynt

Smelt smør i en kasserolle og tilsett melk. Varm til 37 ºC og tilsett safran. Smuldre gjær i en bakebolle og hell litt av den fingervarme deigvæsken over, rør ut gjæren før resten av væsken tilsettes. Ha i sukker, salt og mesteparten av hvetemelet. Arbeid sammen til en glatt deig. Dekk bakebollen med plast og sett til heving i ca 40 min.
Ha deigen over på et bakebord og del i biter. Form til forskjellige figurer og legg på et bakepapirkledt stekebrett. Dekk med et klede og etterhev ca 50 min. Trykk rosiner til pynt på de ferdighevede figurene og pensle med sammenpisket egg. Stek i midt i varm stekeovn, 225 ºC i 10-12 min.


Jeg hører at pepperkakebrødet har slått ann hos flere, greit med noen enkle kaker i julestria. Ser jeg lange, innviklede oppskrifter blir jeg litt matt allerede før jeg har startet..

Noen av dere spurte også om rughjertene jeg har pyntet opp med. Det er ikke noe hokus pokus, bare en vanlig rugbrødblanding som jeg tilsetter litt ekstra mel. Kjevler ut og trykker ut hjerter. Hull ut etter steking hvis du skal henge de opp. Enklere blir det nesten ikke.

Tenk at det er 3. advent allerede,
er det bare jeg som blir småstressa av det?

post signature

16 kommentarer:

Kristin sa...

nam nam... lussekatter her også idag..
litt hektisk så det ble uten oppskrift og på slump.. men de ble såå vellykket!Litt flaks skal man ha i førjulsstresset!

stresset, jaaaa! har 2 årsbursdag på fredag-2 selskaper og masse annet på programmet! huheii.. klemmer

Solstrålå sa...

Vi har ikke bakt Lussekatter,men Sara Bernhard kaker i dag.
Så gode de så ut de Lussekattene dine!
Ha en fin adventstid.
Goe klem fra Sol

(eddas) sa...

Håper dere har hatt en koselig dag...
klemklem

Bustenellik sa...

Nei! Jeg kommer til å stryke med av stress før onsdag! Ouææææ! Jeg løper for det meste i ring rundt meg selv mens jeg river av meg håret i store tuster. Huff.
Lussekattene så utrolig gode ut. Jeg var inne på tanken å bake det her også, men jeg måtte rett og slett bare ta en prioritering, og de tapte :-/ Mer enn nok med å komme i havn med de andre kakene nå...
Ha en superduper ukestart :-)
Klem

tante fiolett sa...

Nam, så godt:)

n i n a s hjem sa...

NAMNAM!!!!
Må bake det med barna i morgen :)

Karina sa...

Nam nam de ser gode ut! Selv har jeg aldri bakt lussekatter, ser ikke ut for at det blir i år heller :) Nyter isteden synet av all den fine baksten i bloggland :)

Ha en herlig kveld :)
Klem Karina

Unknown sa...

Namnam, de så gode ut ja!
Var meningen at jeg skulle bake slike i dag og, så ungene skulle få med på skolen i morgen, men det ble selvfølgelig ikke noe av, gr... Men, men, har fri i morgen, så jeg får bake til de kommer hjem da:)

Her er vi og mest glad i gjærbakst, så vi skal nok lage masse av dette!

Blir litt stresset av at det er 3. søndag i advent alt ja, må innrømme det... men jul blir det vel okke som:))

Ja, tenk, jeg vant hos Camilla - jippi ♥

Ha en herlig, ny uke!

Klem line

Martilie sa...

Disse så bare kjempegode ut!! Kanskje jeg skal overraske jentene i morgen..

Nyt den nye uka og forberedelsene :)

Klem fra Tove

Monica sa...

mmm det så godt ut, vi fikk lussekatter i barnehagen idag på luciafrokost. mange kjekke innlegg nedover her, så jeg har storkost meg. pepeprkakebrødet så veldig godt ut og jeg syns pepeprkakehuset ditt var nydelig vakkert jeg. klem Monica

Størstepia sa...

De så vannvittig gode ut!!!
Fikk helt vann i munnen her:-)
Så moro å bake med en baby - man kan få til det meste:-)!

Ha en fin mandagskveld!
Klem fra størstepia

Hannes favoritter sa...

Nam! Vi bakte også Lussekatter i går! Du tar så utrolig delikate bilder!

Klem i farta fra Hanne

Anonym sa...

Så herlig bakst nam.
Jeg kan godt sy liftgardiner til deg, men har ikke tid før jul.
Klem:)

Mie fra Mies Mirakler sa...

mmmm så gode de så ut! *♥*

Mona Christin sa...

Hei.

Så flink du har vært å bake lussekatter. Det har jeg aldri gjort før, men det er sikkert fordi jeg prøver å avstå fra gjærbakst. Det er noe med eltingen som jeg ikke liker, tror jeg. Men å spise det takker jeg sjelden nei til. Skal jeg bake må det bli noe jeg kan putte i mixer'n som gjør seg selv.

Er alle gavene i boks da? Jeg er så vidt over halvveis. Huff... Jeg er tom for idéer. Men jeg vet hva jeg får av mannen... Tjihi...

Klem Mona C

Gry sa...

Mmmmm.... De ser herlige ut Lise! Vel oversått Lucia ;) Tiden flyr altfor fort om dagen så det blir lite blogg... Koselige innlegg under her hos deg, koste meg med pepperkakeinnlegget ;) Ikke alltid så lett nei, jeg er så utålmodig med slikt jeg også, så jeg har funnet ut at jeg lar pepperkakehuset få være og så baker vi pepperkaker i stedet ;)

Du spurte meg jeg hadde noen tips til sjokoladen til jul. Jeg har nok ikke noe spennende oppskrift på lur, men sist finhakket jeg hasselnøtter og hadd ei sjokoladen. Det ble godt.

Kos deg med juleforberedelser videre kjære venn og nyt kaker og kos ;)) Klem fra meg ♥